Vinterfixa cykeln

Cyklar du året om? Då är det hög tid att sätta vinterdäcken på cykeln – för snart kommer snön och det riktiga vinterrusket på allvar!

vinter cykelAtt cykla är bra för mycket, har vi tidigare skrivit om. Och det som är bra med cykeln är att man inte är bunden till att bara cykla under en viss period, bara man gör iordning cykeln så den passar i alla väder och för alla väglag. För vill man cykla även på vintern så ska man komma ihåg att det faktiskt inte bara är bilen som behöver vinterdäck, det gör cykeln också. Så om du ännu inte bytt från sommardäcken till ett par med dubbar på är det hög tid att göra detta – och då finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på för att göra vintercyklingen enklare.

Bra för vintercyklaren att ha koll på

Precis som man skriver i tidningen dt börjar cykeln bli ett allt vanligare transportmedel som man ser året om. Därför ska man precis som med bilen också byta till vinterdäck på sin cykel för att klara av vinterns lynniga väglag. Och vill man göra sin cykling ännu ett snäpp stabilare under vinterhalvåret finns en del knep att ta till. Till exempel kan man för bättre grepp pröva att minska trycket i sina cykeldäck genom att släppa ut lite luft ur den. Detta gör nämligen att dubbarna på cykelns däck får bättre fäste i vägbanan vilket alltså gör att du kan cykla lättare på halare underlag. En annan sak att tänka på när man cyklar vintertid är hur man utför själva cykling för att undvika olyckor. Ett tips är att vara extra försiktig vid inbromsning och i skarpa kurvor, för nog för att dubbdäck gör greppet bättre men det hindrar inte från att man far omkull ändå. Och glöm heller inte att ta på dig ordentligt med reflexer när du ger dig ut på vägarna! Bilister är inte vana vid cyklister vintertid och det gör det extra viktigt att du syns på lång väg, så passa på att även kontrollera så alla cykelns lampor lyser som de ska.