Hitta en ny sport – bordtennis

Kina är världsledande och har haft många stora spelare inom bordtennis. Ma Lin och Wang LiQin är två spelare som bidragit till de många vinsterna i de olika mästerskapen. Men även Sverige har varit och är fortfarande framstående inom sporten. Den mest kända svenska spelaren är Jan-Ove Waldner.

pingisligan

Sverige har en del nya talanger inom sporten. Svenske Kristian Karlsson bjöd på en skräll i världstourtävlingen i bordtennis nu i augusti. Han slog ut förstaseedade Vladimir Samsonov i första omgången. Han beskriver händelsen som den största segern i hans karriär men i den andra omgången slogs svensken tyvärr ut. Sverige har som sagt bjudit på en del talanger inom bordtennis och vill du kanske bli en av dem kan du besöka WookieSports bordtennis-shop för att hitta bland annat bordtennisbord och racket.

Olika varianter på den klassiska bordtennisen

För den som inte vill satsa på att bli proffs utan vill spela bordtennis för skojs skull finns det ett antal roliga varianter på det klassiska spelet. Vill du spela med några vänner kan rundpingis vara ett alternativ. Spelet går till så att alla springer runt pingisbordet och slår ett slag var. När en person missar bollen eller slår ett felslag åker denne ut. När det återstår endast två personer är det dags för final. Finalen spelas ofta i bäst av tre eller fem poäng.

Ryss är en annan variant på bordtennis som ofta spelas på västkusten. I ryss spelas matcher med samma regler som i vanlig bordtennis. Undantaget är dock att en spelare vinner efter fem vunna bollar. Spelaren som vinner står kvar vid bordet och får möta nästa spelare. Matcherna fortsätter på samma sätt till dess att alla som vill vara med har fått spela. Vid den första omgången måste den förlorande spelaren ha vunnit minst 1 poäng, annars är spelaren utslagen. I andra omgången gäller samma sak förutom att den förlorande spelaren måste vinna minst 2 poäng och i den tredje omgången minst 3. När två spelare återstår spelar dessa final.

Kung är en variant på rundpingisen där en person står ensam på ena sidan av bordet medan resten av spelarna står i en kö och får spela ett slag var. Kungen står kvar till dess att denne missar ett slag och byts då ut. När en spelare på andra sidan kungen missar ett slag slås denne ut. När kungen och en annan spelare är kvar spelas finalen. Spelaren som vinner finalen blir kung i nästa omgång.

poker kort kungar

Legender inom sporten

Jan-Ove Waldner är en legend inom sporten och har vunnit både en guld- och silvermedalj i OS. Han har dessutom sex guldmedaljer i VM. Han anses vara en så pass stor legendar att han blivit frimärke i Kina förra året. Jan-Ove Waldner spelar fortfarande pingis vid 48 års ålder och anmälde sig för att spela SM i bordtennis i år. J-O blev dock skadad innan mästerskapet och var tvungen att lämna återbud.

En annan stor svensk spelare är Mikael Appelgren som vunnit fyra VM-guld och nio EM-guld. Första gången Appelgren vann guld slog han faktiskt Jan-Ove Waldner.