Bli en bra fiskare

Att gå och fiska kan vara det mest rofyllda och avslappnande man kan göra. ”Tålamod är en fiskares bästa vän” brukar man säga, och tålamod är verkligen något man behöver ha för att bli en bra fiskare. Men tålamod är inte det enda som krävs för att dra upp den där baddaren.

499310-minnow

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att gå ut på hajk och fiska bland annat. Men när man ska fiska finns en del saker att tänka på och tips som kan vara bra för att underlätta. Gäddan är en av Sveriges vanligaste fiskar och för att fånga den kan du ta del av några knep. Ett knep är att man måste veta var man kan hitta gäddan. Rutinerade fiskare säger att 95 procent av fisketekniken ligger i att hitta gäddan. Hittar man en gädda på en specifik plats, letar man upp en till liknande plats och fiskar där. Det är viktigt att man antecknar var man fått en stor gädda. Ett annat tips för att fånga en gädda är att koncentera sig noggrant vid varje kast. Vet man vad som händer med betet under varje sekund av inspinningen, har man lättare att kroka en gädda.

Är man storstadsbo och inte har nära till havet eller en sjö att fiska i, kan man faktiskt fiska i Strömmen i Stockholm. Här har nämligen planterats in drygt 800 000 laxar och havsöringar sedan 1973. Sträckan mellan Blockhusudden på Djurgården och Stadshuset har ett bra öring- och laxfiske. För den som vill fiska med fluga är det bästa stället vid Djurgårdskanalen, norra Strömparterren och Strömsborg. Under senvinter och fram till sommaren kan man fiska stor gädda, abborre och gös. Storleksrekordet på en lax fångad i Stockholm är 21,8 kilo och 13,4 kilo för havsöring.