Alla ska kunna sporta i sommar

I dagens inlägg skriver vi om hur alla barn ska få spela, sporta, idrotta och leka – trots bristande ekonomiska förutsättningar och hur detta jobbas med i särskilt Gästrikland. Vi ser även till sporter som är oerhört roliga men som ofta inte behöver all världens utrustning för att spelas, till exempel innebandy.

Blogg om sportI Arbetarbladet kan vi i en nyligen publicerad artikel läsa att många barn stannar hemma när det vankas friluftsdag i skolan, för att de skäms över att inte ha råd med utrustningen som ibland krävs, så som skridskor, skidor, pulkor och annat. Nu har det startats ett initiativ som heter Engagemang Gästrikland där man kan lämna in skridskor, skidor, barnvagnar och barnkläder, som sedan kan hämtas ut helt gratis av de som behöver det. Hjälmar och längdskidor går åt fort, skolor har mycket sällan sportutrustning att låna ut, vilket är synd, alla ska ju kunna vara med och ha roligt på friluftsdagen – inget barn ska behöva tänka på bristen på pengar och skämmas när de jämför sig med andra barn.

Låna sportsaker på biblioteket i sommar

I Sandviken har biblioteket i staden börjat låna ut sportsaker. Dessa artiklar går bra att låna med det vanliga lånekortet. Just för att alla ska ha rätt till sport och fritid, i enlighet med barnkonventionen. Nu kan man i biblioteket låna hem en sportpåse med diverse innehåll, man kan välja bland annat artiklar för badminton, basketboll, frisbee, boule, kubb, fotboll, amerikansk fotboll, krocket, brännboll, hopprep/twistband/gatukritor. Ett projekt som kommer pågå under hela sommaren, samtidigt som Friskis & Svettis har gratis gympa i Stadsparken varje onsdag.

Ja det är bra när alla kan vara med och leka, oavsett social bakgrund och ekonomiska förutsättningar. En sport som har en relativt billig utrustning, som även är lättåtkomlig, är innebandy. Märket som på många sätt karakteriserar innebandy är unihoc, unihoc hos innebandybutiken.se är både smidigt och enkelt att klicka hem.